fbpx
Logo - Bryan Seton

Hoe je als coach je waarde kunt verhogen en hogere tarieven kunt vragen.

Table of Contents

Beste (toekomstige) coaching superster! Bryan Seton hier, investeerder in bedrijven en Business Coach! Laten we het hebben over iets wat waarschijnlijk heel relevant is voor jou: je waarde als coach en het vragen van hogere tarieven. Want, laten we eerlijk zijn, het is best eng om een hoge prijs te vragen, maar het is wel noodzakelijk voor het laten groeien van je business. Dus laten we beginnen met het bespreken van 11 praktische tips om je waarde als coach te verhogen en een hogere prijs te vragen.

Ik schrijf dit in de context alsof je een personal trainer bent die een aantal klanten heeft, veel te lage prijzen hanteert en hier verandering in wilt brengen. Dit is hoe ik dit zou doen! En verwacht zo’n 20 tot 30% meer te kunnen omzetten.

1. Definieer je niche

Deze heb je inmiddels 100 × gehoord! Een van de belangrijkste manieren om je waarde als coach te verhogen, is door je te specialiseren in een bepaalde niche. Dit kan een specifiek onderwerp zijn, zoals carrièreontwikkeling of stresspreventie, of een specifieke doelgroep, zoals millennials of ondernemers. Door je te specialiseren, positioneer je jezelf als een expert op dat gebied en kun je hogere tarieven vragen.

Mijn coach zei altijd, hoe meer je de specialist bent, hoe waardevoller je bent in de ogen van de klant. Hij gaf me het voorbeeld van een huisarts of een cardioloog. Stel dat je last hebt van je hart, zou je dan bereid zijn om dubbel tarief te betalen voor een cardioloog t.o.v een huisarts?

Als je nu zegt dat je personal trainer bent, dan ben je te breed bezig. Ik zou me focussen op een groep die wil investeren en die groot genoeg is om te kunnen blijven bedienen. Bijvoorbeeld ‘Ondernemende vrouwen die 10 kg willen afvallen binnen 90 dagen!’.

2. Hoger Tarief = Ander Programma + # Doelstelling

Een andere manier om je waarde als coach te verhogen, is door resultaatgerichte coaching aan te bieden. Dit betekent dat je je klanten specifieke doelen laat stellen en ze helpt om die doelen te bereiken.

Wat ik doe, is vragen wat hun #1 doel is en per wanneer dit gehaald moet worden. Je weet voor jezelf als coach wat je wel en niet kan bieden! Ga de uitdaging aan om dat doel te bereiken binnen die bepaalde periode.

Stel je bent personal trainer en je werkt al een aantal jaren met een standaard prijs, stel € 60 p/u en die persoon komt 1 keer per week. Hij of zij heeft als #1 doel 10 kg afvallen binnen 3 maanden. Wat betekent 12 x € 60 = € 720. Je nieuwe prijs wordt € 1200 voor 3 maanden met de garantie dat ze 10 kg gaan afvallen. Dit is voor de klant enorm belangrijk en je zult zien dat ze met een garantie graag meer betalen. Als ze het doel niet halen, mogen ze gratis doortrainen (ze moeten zich wel aan jouw voorwaarden houden). Zie bij tip 4 en 10 wat je kunt toevoegen.

3. Wordt de Expert

Als coach is het belangrijk om je kennis en expertise voortdurend bij te werken. Door te blijven leren en groeien, kun je je klanten beter van dienst zijn en je waarde als coach verhogen. Als je de expert bent, dan word je waardevoller. Neem deel aan specifieke workshops, trainingen en conferenties, lees boeken en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied. Het zou me niet verbazen als een huisarts en cardioloog net zo lang bezig zijn met het behalen van hun jaarlijkse punten. Maar Cardioloog meer salaris ontvangt. Ik weet ook uit ervaring dat als je de expert bent dat je ‘radius’ van klanten groter wordt. In ieder dorp zitten veel personal trainers, maar niet de personal trainer die ‘ondernemende vrouwen binnen 90 dagen 10 kg laat afvallen!’.

4. Creëer waardevolle en specifieke content

Een andere manier om je waarde als coach te laten zien, is door waardevolle en specifieke content te creëren. Schrijf blogposts, maak video’s of podcasts waarin je je kennis deelt en je doelgroep helpt. Door te laten zien dat je waardevolle informatie te bieden hebt, kun je hogere tarieven vragen omdat je bewezen hebt dat je expertise hebt op dat gebied. Ninja Tip: Wat doen de top 3 experts in je niche posten? Doe hetzelfde (of misschien nog beter).

5. Werk aan je branding

Branding is belangrijk voor elke business, en coaching is daarop geen uitzondering. Werk aan het ontwikkelen van een sterk merk dat zich onderscheidt van andere coaches in je niche. Creëer een professionele website, ontwikkel een consistent visueel merk en zorg ervoor dat je online aanwezigheid er top uitziet. Een sterke branding kan je helpen hogere tarieven te vragen. Zeker als je resultaten boekt, dan gaan mensen over je praten.

Voorbeeld van branding: Als je nu denkt aan Mercedes, Audi of Tesla, welke komt dan als eerste naar boven? Denk dat je Tesla hebt gezegd en waarom? Omdat Elon Musk een merk is. Mensen zien zoeken liever associatie op met een persoon als een merk. In een andere blog, ga ik hier dieper op in.

6. Lever Resultaten

Coachees willen uiteindelijk resultaten zien, of het nu gaat om een vermindering van stress of om een verbetering van hun carrière. Zorg ervoor dat je aan de verwachtingen van je coachees voldoet door hen te helpen hun doelen te bereiken. Meet hun vooruitgang en deel deze met hen om te laten zien hoe waardevol je coaching is. Ik had een groepsprogramma voor € 27 (anderhalf uur met 6 deelnemers), ik dacht dat dit een goed tarief zou zijn omdat ze 100% garantie kregen. Als je het doel niet zou halen dan kreeg je je geld terug. Toen ik de eerste 24 deelnemers had gehad met het 100% het gewenste resultaat, verhoogde ik mijn prijs naar € 37 en daarna naar € 47. Hetzelfde programma, maar door 400 deelnemers afgenomen met 100% resultaat. In relatief korte tijd ging ik van een goede prijs naar hoge prijs.

7. Bied een Exclusieve Ervaring

Maak je coachingervaring exclusief en uniek. Je kunt bijvoorbeeld een exclusieve community creëren waar alleen je coachees toegang toe hebben. Of je kunt hen extra ondersteuning bieden buiten de reguliere sessies om. Door dit te doen, creëer je waarde en differentiatie van andere coaches in je vakgebied. In het voorbeeld van die personal trainer zou ik 1 dag zitten om alles uit te zoeken op het gebied van voeding en hier 1) een 3-tal video’s van maken en 2) een e-book, zeker nu met Chat GPT is dat zo geregeld. Je maakt het 1 x heel goed en dan kun je die toegevoegde waarde delen met je deelnemers.

8. Maak Gebruik van Technologie

Het gebruik van technologie kun je coaching aanzienlijk verbeteren en de waarde voor je coachees vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van videoconferencing voor sessies op afstand, of het verstrekken van online tools of apps om de coachees te helpen hun doelen te bereiken. Als ik een personal trainer zou zijn, dan zou ik contact opzoeken met partijen die voor toegevoegde waarde zijn voor mijn doelgroep (en dus mijn programma). Grote kans dat er een app is, die bijhoudt wat je eet gedurende de dag en dat het abonnement € 10 p/m zou kosten. Neem contact op met die ontwikkelaar en vraag of je een win-winsituatie kunt maken. Stel dat je het kunt aanbieden voor € 8, waarbij je ook nog eens € 2 per deelnemer per maand verdient.

9. Blijf je Ontwikkelen

Blijf up-to-date met nieuwe ontwikkelingen en trends binnen je vakgebied. Dit zal niet alleen je coaching verbeteren, maar het zal ook laten zien dat je gepassioneerd bent over je werk en jezelf blijft ontwikkelen. Bovendien kun je nieuwe technieken en kennis toepassen om de waarde die je aan je coachees biedt te vergroten. Kijk wat voor trends er in de markt zijn. Wat voor tools kun je aanschaffen waarbij je een hoger tarief voor je programma kunt vragen?

Conclusie

Door de waarde die je als coach biedt te vergroten, kun je je tarieven verhogen en je business laten groeien. Neem bovenstaande tips serieus, dat betekent niet alleen denken dat je er wat aan hebt, maar dat je ook wat mee doet. Je zult zien dat je nieuwe klanten gaat aantrekken die graag een hogere prijs willen betalen.

PS. Als dit je aanspreekt, bekijk dan mijn programma ‘The Coaching Career Journey’. Je krijgt dan toegang tot inzichten en methodes die je verder brengen.

Gerelateerde Posts

Carrière & Business, Coach Ontwikkeling
Business Coaching, Carrière & Business, Coach Ontwikkeling, Mindset