fbpx
Logo - Bryan Seton

Wat is marketingstrategie?

Table of Contents

Wat is marketingstrategie?

Marketing strategie is van wat ik geleerd heb van topcoaches en succesvolle ondernemers een MUST (het moet dus aanwezig zijn). Toch is deze er vaak niet, om die reden wat tips. 

Een marketingstrategie is een plan om een ​​specifiek marketing gerelateerd doel (of doelen) op een gerichte en haalbare manier te bereiken. Het houdt rekening met wat jouw bedrijf momenteel goed doet en wat je mist met betrekking tot de doelstelling die je stelt, zodat de kans groter is dat je deze bereikt.

'Negatieve ervaringen leiden ertoe dat ongeveer 59% van alle klanten wegloopt en waarschijnlijk nooit meer terugkomt.'

boord waar je coaching projecten op kan schrijven

Wat te doen met jouw marketingstrategie?

Als je ooit naar “Shark Tank of Dragon’s Den“ kijkt, zul je merken dat veel van hun vragen te maken hebben met de markt (wie gaat kopen) en wat er speciaal is aan het product / de dienst (USP), vooral vergeleken met wat al bestaat (waarom is jouw product of dienst nodig?). Het moet je dan ook opgevallen zijn hoeveel ondernemers (to be) met een mond vol tanden staan. 

Veel ondernemers hebben geen zin om tijd te stoppen in een (goede) marketing strategie, maar juist dit zorgt dat je weet waar jij maar ook je team staat.  

Stel je daarom voor dat je volgende week een uitnodiging krijgt voor ‘Dragon’s Den’ waar jij €250.000 euro wilt ophalen voor een deel van jouw aandelen. 

Hoe maak je een goede marketingstrategie?

Voordat je jouw marketingstrategie schrijft, moet je weten hoe jouw product of dienst anderen ten goede komt en hoe het uniek is (uniek verkoopvoorstel) voor andere bedrijven op de markt. Verder moet je een marktonderzoek doen om jouw concurrentie, jouw doelmarkt en andere factoren te begrijpen die van invloed zijn op jouw vermogen om mensen te bereiken en te verleiden tot jouw bedrijf.

Als je eenmaal jouw onderzoek hebt gedaan, kun je jouw marketingstrategie schrijven met de 5 P’s van jouw marketingmix:

Product: wat verkoopt je? Wat zijn de fysieke kenmerken van jouw product of het unieke karakter van jouw service? Hoe verschilt wat je aanbiedt van jouw concurrenten en welke voordelen levert het jouw klant op?

Prijs: wat kost het om jouw product of dienst te krijgen? Hoe verhoudt het zich tot jouw concurrentie? Wat is jouw winstmarge door tegen die prijs te verkopen?

 

tarief voor je producten

Plaats: waar kunnen jouw producten en diensten worden gekocht? Wat wordt bijvoorbeeld jouw internetmarketingstrategie? Wat is jouw verkoopstrategie? Hoe zal de transactie plaatsvinden, wat zijn de kosten om het product of de dienst bij de consument / klant te krijgen, en wat is jouw terugbetalings- / retourbeleid.

Promotie: hoe ga je de markt informeren over jouw product of dienst? Hoe ga je hen vertellen over de functies en voordelen die je biedt om hen te verleiden om te kijken wat je aanbiedt? Welke marketingtactieken ga je gebruiken en wat verwacht je dat de resultaten van elke methode zullen zijn? 

People: dit is een nieuw toegevoegde “P” aan de marketingmix en is belangrijk als andere mensen betrokken zijn bij het maken of leveren van jouw product of dienst. Wie zijn deze mensen (d.w.z. verkopers, virtuele assistenten) en wat doen ze (d.w.z. verkoopgesprekken, klantenservice)? Wat is hun opleidingsniveau en / of ervaring met het verlenen van hulp aan uw bedrijf?

Tot slot!

Wees specifiek bij het schrijven van jouw strategie en gebruik gedetailleerde stappen, visuals en budgetprojecties. Houd jouw merk (jouw belofte aan de klant) in gedachten, zodat jouw marketingstrategie past bij wat je wilt dat de klant ervaart wanneer hij zaken met je doet. Zorg ervoor dat je naar jouw marketingstrategie verwijst terwijl je jouw marketingplan ontwikkelt, beoordeelt of wijzigt.

 

Gerelateerde Posts

Business Coaching, Carrière & Business, Lifestyle
Business Coaching, Carrière & Business