fbpx
Logo - Bryan Seton

De 13 vaardigheden die nodig zijn om als ondernemer te slagen

De 13 vaardigheden die nodig zijn om als ondernemer te slagen

Iedereen weet dat een ondernemer verschillende petten draagt. Hieronder 13 vaardigheden die jij als ondernemer nodig hebt om je business succesvol te maken. 

1. Het vermogen om met geld om te gaan.

Heel eenvoudig, als je geen geld kunt beheren, kun je geen bedrijf leiden. Weet je waar jouw geld elke maand naartoe gaat? Leef je van minder dan je verdient? Als het antwoord op deze vragen nee is, zal je ook moeite hebben om een ​​zakelijk budget te beheren. Mijn vader zei al vanaf het begin toen ik begon met ondernemen, je gaat zelf de boekhouding doen, want daar leer je het meeste van. En dit heeft mij serieus tijd gekost om dit goed te begrijpen, maar heeft mij ook veel bespaard. Ook de samenwerking met een goede boekhouder is essentieel. Dus omdat ik in het begin zelf allemaal mijn boekhouding deedt, begreep ik 2 belangrijke dingen: 1) Wist waar de boekhouder het over had en 2) Hij kon mij hierdoor niet in de maling nemen. Want hoe weet je nu wat een goede boekhouder is? Mijn eerste boekhouder overleed en dat was een topper, en daarna heb ik 2 prutsers gehad. Het maakt niet uit wat je boekhouder kost, als je er maar meer aan overhoudt. 

2. De mogelijkheid om geld in te zamelen.

Als je eenmaal met geld om kunt gaan, kan je dan meer krijgen? Om investeringen te krijgen, moet je niet alleen weten waar je aan geld kunt komen, maar ook hoe je overtuigend kunt bewijzen dat jouw bedrijf ook een goed risico vormt. Afhankelijk welke business je gaat opzetten, ga je te maken krijgen met kosten die je mogelijk niet had zien aankomen. Het binnenhalen van Sales gaat vaak ook langzamer dan de meeste ondernemers denken. Stel dat je €5000 euro moet binnenhalen, heb jij dan de methodes/ middelen/ skills om iemand te overtuigen dat jij het waard bent om dat geld uit te lenen aan jou? By the way, afhankelijk bij wie je dit gaat vragen, investeerders vragen gemiddeld 10% rendement. Dus hou hier rekening mee. 

3: Het vermogen om stress te verminderen Stress is niet om te lachen.

Als je jezelf toestaat gefrustreerd en overstuur te raken door tegenslagen, zul je als ondernemer worstelen. Het is essentieel om te leren hoe je stress in jouw voordeel kunt gebruiken. In mijn ogen is stress nodig om scherp te blijven en door te pakken, zeker in het begin. Maar de stress zal oplopen zodra dingen niet gaan zoals je ze had willen hebben. Er is daarom geen betere business opleiding in de wereld dan het gewoon gaan doen. Je leert en ervaart situaties die jezelf moet oplossen, hierdoor wordt je slimmer en scherper voor toekomstige keuzes die je zult moeten maken. Probeer te blijven sporten naast het opzetten van je onderneming, dit zorgt voor afleiding en als heel goed middel tegen ontstressen. 

4. Het vermogen om productief te zijn.

Dit is een groot onderwerp, want er is niet één juiste manier om productief te zijn die voor iedereen werkt. Leer meer over jouw energiepiektijden, jouw routines en de productiviteitstools die voor je werken om jouw eigen plan voor succes te maken. Ik zet nooit een wekker, als ik wakker ben dan is dat altijd ergens tussen 6 en 7 uur.  Dan ga ik direct mijn bed uit en ga werken, ik ben dan nog duf en zelfs nog wat in een slaapstand en ga ik als een speer, telefoon gaat niet aan, geen afleiding, en dus heel productief bezig zijn. In mijn #ondernemerschallenge vertel ik uitgebreid welke 8 onderdelen ik toepas om de meeste productieve ik te maken. Als je deze challenge nog niet hebt gedaan, dan is dit echt een heel goede basis voor jouw als ondernemer.

'Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt'. - Jim Rohn -

5. Het vermogen om ondernemersvrienden te maken.

Volgens lifecoach/ ondernemer Jim Rohn “ben je het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt.” Dus wie wil je zijn? Verbeter jouw kansen op succes door ondernemersvrienden te vinden die jouw worstelingen kunnen begrijpen en je het broodnodige inzicht zullen geven. Zorg in ieder geval dat je de minste van de klas bent, want dan zal je de grootste stappen maken. En dit klinkt misschien idioot maar het is de meest natuurlijke en misschien wel beste ontwikkelings methode die er is. Stel als jij in een voetbalteam zit die allemaal slechter voetballen dan jij, dan ga jij ook slechter voetballen, je neemt het niveau bizar snel over. Dus wees strategisch in het kiezen van je ondernemersvrienden. Wat ik vroeger deedt is slimme ondernemers uitnodigen voor een rondje golf of een lunch of diner. Succesvolle mensen hebben inzichten, tools, connecties die jij nog niet hebt. Als jij zorgt dat je vaak genoeg met succesvolle ondernemers kan connecten dan ga je die eigenschappen overnemen. Heel simpel, jij kent vast iemand in je omgeving waarvan je weet dat hij miljonair is geworden, als jij weet welke stappen, welke tools, welke connecties en welke skills deze heeft ontwikkeld en jij zou hetzelfde doen, waarom zou jij dan geen miljonair kunnen worden? 

6. Het vermogen om sterke en zwakke punten te identificeren.

Als ondernemer hoef je niet overal perfect in te zijn. Je moet echter wel begrijpen waar je sterk in bent en waar je zwak in bent. Als je dit weet dan kan jij je zwakke punten laten opvangen door software of andere mensen, zodat jij je sterke eigenschappen sterker maakt. Ik heb in 2010 de opleiding MasterCoach gedaan die was opgesteld door Johan Cruijff, dus we hoorden regelmatig verhalen over Barcelona; zo lieten ze 5 topvoetballers uit het 2e team van Barcelona een maand lang hun zwakkere been ontwikkelen, ze waren dus zwaar rechtsbenig. Na die maand was de test. Ze speelden een onderlinge wedstrijd 5 tegen 5.  Hun zwakke been, was inderdaad sterker geworden, maar hun wapen, hun rechterbeen was nu gemiddeld geworden, ze werden dus minder waardevol voor het team. Daarnaast is het ook zo, dat de dingen waar je sterk in bent zijn ook vaak de dingen die je leuk vindt om te doen. Denk eens aan Richard Branson (de eigenaar van Virgin), hij heeft inmiddels meer dan 300 bedrijven, hij heeft de juiste mensen neergezet op de juiste plekken. Zijn kracht is bedrijven opzetten en de juiste teams vormen. Zijn zwaktes worden ingevuld door de juiste CEO te vinden. 

7. Het vermogen om je te concentreren op jouw klanten.

Voor de duidelijkheid, zonder klanten heb jij geen business. Zorg ervoor dat al jouw pitches, producten en services zijn gericht op de werkelijke behoeftes van jouw klant. Als je niet weet wat deze zijn, dan betekent dit dat je echt in de problemen kan komen. Ik bedoel hiermee, dat veel bedrijven kapot gaan omdat er helemaal geen of beperkte markt is. Deze ondernemers starten een business omdat ze het zelf leuk vinden, maar de vraag is vindt de markt jouw producten of services wel interessant genoeg om van je te kopen? In mijn #ondernemerschallenge leer ik je 5 essentiële stappen die ervoor zorgen dat jij jouw ideale klanten kan krijgen. Hieronder staat de link. Een goed voorbeeld is de huizenmarkt op dit moment, de economie is zo onzeker als wat, maar er is zoveel vraag naar huizen en is weinig aanbod, daarom stijgen de huizenprijzen ook nog steeds. En zo moet je denken als ondernemer, welke markt kan ik voor mij winnen, waar veel vraag naar is en te weinig aanbod. Zodra je dat weet dan weet je welke klanten je moet benaderen. 

8.De mogelijkheid om een ​​verkoop te sluiten.

Closing the deal, zullen de amerikanen zeggen. Klanten laten weten dat je hun pijn begrijpt, is belangrijk, maar als je om de verkoop vraagt, lopen veel ondernemers vast. Als je nerveus bent over deze stap, volg dan coaching. Zoek een coach die je hiermee helpt, zo’n investering is snel terugverdient. Soms zie ik het bij mijn klanten, dan zie ik al het zijn vakmensen, te aardig en enorm passievol om te helpen, supergaaf natuurlijk en dan zeg ik, ‘Volgens mij vind je het zo leuk om mensen te helpen, dat je er soms helemaal niets voor vraagt’ En dan zeggen ze Ja, dat klopt. Bedenk goed, jij als ondernemer hebt iets te bieden, stel dat jij dit werk niet zou doen, dan kan die persoon toch ook niet geholpen worden. Als jouw favoriete kapper niets zou rekenen, dan zou dat 1) niet goed voelen voor jezelf (lijkt mij), en 2) deze zijn zaak op korte termijn moeten dichtgooien, waardoor jij jouw favoriete kapper kwijt bent. Ik zie het nu ook met de Corona gebeuren, dat voornamelijk Horeca zaken een storting ontvangen van hun klanten, zodat de zaak kan blijven bestaan, want anders zijn ze hun favoriete eetlocatie kwijt. 

9. Het vermogen om nieuwe trends te herkennen.

De onderneming beweegt snel, dus je moet de mogelijkheid hebben om veranderingen in jouw branche te zien aankomen. Maak er een punt van om op de hoogte te blijven van nieuwe ondernemingen, ontwikkelingen en de technologische vooruitgang die jouw vakgebied zou kunnen verstoren. Leer te anticiperen, Anticiperen op wat komen gaat betekent dat je altijd een stapje voor bent. Als jouw kleine neefje vraagt om een keer tegen hem een schietgame te spelen op de computer, dan weet je dat hij na 45 minuten nog niet dood is en jij al binnen 12 seconden. En dat is niet omdat je kleine neefje slimmer of sneller is. Hij weet namelijk precies waar hij moet staan, moet lopen en schieten omdat hij weet wat komen gaat. Het is echt waardevol om je te verdiepen in wat er komen gaat in jouw industrie. Zo zie je nu tijdens de Corona in de Horeca sector dat bezorgdiensten gemiddeld 40% meer verkopen en de vaste, fysieke Horeca locaties zo’n 40% minder omzet hebben. 

10. Het vermogen om met misstappen om te gaan.

Geen enkele zakelijke onderneming is een rechte lijn naar succes; weten hoe om te gaan met ups en downs is essentieel. Onthoud dat elke succesvolle persoon daar tientallen keren faalde voordat hij een overwinning behaalde. Falen is niet het einde – het is slechts een gegevenspunt op weg naar succes. Ik had de meest succesvolle online golf platform van de wereld kunnen hebben die ik startte in 2003 (2 jaar voordat Youtube bestond), maar ik was simpelweg te vroeg in de markt. En zo heb ik nog 5 van zulke voorbeelden, waarbij het niet het succes heeft gegeven die we voor ogen hadden. Maar juist hierdoor zal ik nooit die fouten nog een keer maken. Door coaches in de hand te nemen/ door het te doen/ door te lezen en leren, ging ik steeds meer begrijpen waarom het niet gewerkt heeft. Ik ben visionair, dus ik kan ver vooruit kijken en dan terugwerken om hoe iets op te bouwen tot in detail, waardoor het voor mij makkelijk is om nieuwe ideeën te komen. Maar een nieuw idee/ een nieuwe uitvinding is altijd een enorme gok. Hoe ik nu een nieuwe business zou opzetten, die gegarandeerd zou slagen ga ik in de toekomst uitleggen middels een online video cursus. 

11. Het vermogen om SEO uit te voeren.

In het begin ben je een manusje van alles binnen je onderneming. Met dat in gedachten, begrijp je SEO en digitale marketing? Als dat niet het geval is, wil je dit gebied opfrissen voordat je een bedrijf start. De wereld van ondernemen verandert altijd, dat zie je nu ook met de Corona. Je wilt net als boekhouding de basis weten wat SEO & digitale marketing is, hoe het werkt en hoe je het gebruikt. Laatst sprak ik nog een ondernemer, “Joh dat Facebook vind ik helemaal niks”, geloof me, zakelijk heb je dit nodig. Jouw klanten zitten op social media, jouw website wordt gevonden door SEO. Ga hier aub een cursus voor doen. Verdiep je hier in. Want net als met de boekhouding, je kan verkeerde keuzes maken omdat je er te weinig van begrijpt. 

12. De mogelijkheid om verbinding te maken via sociale netwerken.

Naast SEO vormen sociale netwerken een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van elk bedrijf. Je zult niet alleen elk platform moeten begrijpen, je zult jezelf ook willen wapenen met de beste strategieën om je onderneming op elk platform te laten opvallen. Branding en content zijn hierin de basis. Zorg dat je constant iets post. Als je een nieuwe onderneming begint en je hebt nog geen naam, ga dan eerst naar de website https://namechk.com om te zien of jouw naam nog bestaat op zowel domein als social media. Zodra je de juiste naam hebt gevonden, open dan gelijk alle social media kanalen met jouw gekozen naam en richt deze in met jouw look en feel. Ik weet het is een heel circus, I know, maar je kan er als ondernemer niet omheen. Zoals de meeste oma’s het jaren terug vreemd vonden om een tablet aan te zetten, zie je nu iedere oma met een iPad. Jouw bedrijf kan niet zonder. 

13. De mogelijkheid om te testen.

Hoe meer je test hoe beter het eindproduct. Het zou al goed zijn om een enquete te sturen naar je klanten, om zo te zien wat ze daadwerkelijk willen of juist niet. En veelal op je website en social media kan je een split-test doen. Een split-test is een eenvoudig proces waarbij een scenario op twee manieren wordt uitgevoerd om een ​​mogelijke wijziging te testen. Het wordt vaak gebruikt om alles effectiever te maken. Als ik een nieuwsbrief stuur dan test ik deze eerst op zo’n 300 mensen, met 3 verschillende titels (dus 3 x 100 mensen), om te zien welke titel het meeste wordt geopend. De winnende titel zal ik dan uiteindelijk gebruiken voor mijn gehele database. Het verschil van een plaatje/ een titel/ een tekst kan het gehele verschil maken in succes. Persoonlijk vind ik altijd de copyright (ander woord van geschreven tekst) van BMW heel erg sterk, met weinig woorden heel veel zeggen. 

Tot slot!

Als je niet 1 van de vaardigheden bezit, ga dan eens na wie jij kan benaderen die deze kan vervullen.  

Ontvang mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en de inzichten die ik als business coach opdoe. Zie het als een coach in jouw mailbox ;)