fbpx
Logo - Bryan Seton

School vs Educatie

school vs educatie

School vs Educatie

In onze maatschappij is School belangrijk…. 

In mijn optiek is Educatie belangrijker….

Het verschil? School word je verplicht en Educatie is wat je wilt. 

“Je moet doen waar je goed in bent”, hoe vaak wordt dat niet gezegd? 

Wat moet ik dan met Scheikunde/ Wiskunde/ Biologie, etc.? Ik zeg niet dat het niet belangrijk is, maar brengt het je verder naar datgeen jij belangrijk vindt in je leven? 

De meest succesvolle mensen op aarde wisten al vroeg wat ze wilden doen met hun leven. Sterker uit een Harvard onderzoek van inmiddels 35 jaar geleden werd aan 100 leerlingen deze vraag gesteld; “Wat ga je later doen? 3 leerlingen wisten deze heel specifiek te beantwoorden. Na 30 jaar werd de groep weer bij elkaar gebracht en wat denk je…? 

Die 3 leerlingen waren vermogender dan de andere 97 leerlingen bij elkaar. 

Het is zo jammer dat het schoolsysteem, niet dieper duikt in de wensen (lees behoeftes) van de leerling, zodat deze een succesvol leven kan ontwikkelen.

Zelfs vorige week sprak ik 7 leerlingen uit het examen jaar van VWO; Ik vroeg ‘wat te doen na het examen’?

Iedereen stond me aan te kijken, waarom stel je van die moeilijke vragen. -‘Ik weet het echt nog niet’, -‘ik ga misschien reizen’, -‘ik ga een jaartje niets doen, om te kijken wat ik nu echt wil’. Drie gaven een antwoord om te studeren.

Waarom ga je studeren, vroeg ik? (Ja weer zo’n stomme vraag). – ‘Ja wat moet je anders’, – ‘Ik weet het echt niet’. 

Kortom hier gaan we de oorlog niet mee winnen. En logisch, want ze zijn getraind in iets wat ze niet willen.  

Het is jammer dat er weinig of geen tijd gestopt wordt in de belangrijke dingen die we juist zo hard nodig hebben: – Geld verdienen, – Leiderschap, – Ondernemen, – Relaties, – Hoe om te gaan met emoties – Verlies, – Goede voeding, – Gezond leven, – Meditatie (lees vanmorgen dat het ondernemerschap 2,3 miljard kost vanwege stress!! Lees hier artikel)

Mijn conclusie: je kan niet vroeg genoeg een gesprek aangaan met je kind, waar je de diepte ingaat over de wensen van hem (en dit heeft veel te maken met z’n behoeftes, zie blog

Ontvang mijn nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en de inzichten die ik als business coach opdoe. Zie het als een coach in jouw mailbox ;)