Hoe te handelen naar stress?
Zelfs met de beste bedoelingen, geloven velen van ons dat onze emoties buiten onze controle zijn, dat ze spontaan gebeuren en dat we er op verschillende manieren mee omgaan. Maar in feite zijn er vier basismanieren waarop mensen met emotie omgaan.
Herken je een van deze? Zodra je jouw primaire strategie voor het omgaan met emoties hebt geïdentificeerd, kan je overschakelen naar een aanpak die echt voor je werkt.
“Sleep is such a luxury, which i can't afford". - Robin Sikarwar

1 – VERMIJDING
De eerste verdediging tegen negatieve emoties is vermijden. We willen allemaal moeilijke of pijnlijke emoties vermijden. Als gevolg daarvan hebben we de neiging om elke situatie te vermijden die kan leiden tot de emoties die we vrezen, of erger, proberen helemaal geen emoties te voelen. Hoewel het vermijden van negatieve situaties ons op de korte termijn kan beschermen, weerhoudt het ons ook van het voelen van de emoties – verbinding, energie, opwinding – waar we het meest naar verlangen.

2 – ONTKENNING
De tweede verdediging tegen stress is ontkenning. Wanneer je een emotie ervaart en probeert te ontkennen wat je voelt, zullen je emoties gewoon toenemen. De druk zal toenemen en wat je probeert te negeren, zal naar boven komen – mogelijk op een ongelegen moment.

3 – WEDSTRIJD
De ergste verslaving waarmee mensen tegenwoordig worden geconfronteerd, zijn geen drugs, het is geen alcohol, het zijn problemen. Vaak besluiten we, nadat we voorbij vermijding en ontkenning zijn gegaan, te stoppen met het bestrijden van onze pijnlijke emoties en besluiten we er volledig aan toe te geven. In plaats van te leren wat onze gevoelens ons proberen te vertellen, krijgen we onze fix van betekenis door ons probleem erger te maken dan dat van anderen. Het wordt een ‘insigne van moed’ en we beginnen te concurreren met anderen en zeggen: ‘Denk je dat je het slecht hebt? Laat me je vertellen hoe slecht ik het heb!

4 – LEREN EN GEBRUIKEN
Problemen zijn geschenken, het is daarom belangrijk hoe we ermee omgaan. Ons grootste probleem is dat we denken dat we geen problemen zouden moeten hebben. Albert Einstein zei het zo: “Crisis is de grootste zegen voor mensen en naties, omdat crisis vooruitgang brengt … Hij die zijn eigen mislukkingen en crisisproblemen de schuld geeft, zijn eigen talent verkracht en meer belang hecht aan problemen dan aan oplossingen.” Leiders gebruiken hun pijn. Vind een manier om stress en pijn te gebruiken om je te dienen.
Maakt stress je ziek?
Stress is niet alleen mentaal en emotioneel niet prettig, het heeft ook de kracht om je lichaam ziek te maken. Stress verzwakt je immuunsysteem, waardoor het moeilijker wordt om verkoudheidsvirussen en andere ziektekiemen te bestrijden. Van stress is ook aangetoond dat het de bloeddruk verhoogt door de bloedvaten tijdelijk te vernauwen en de hartslag te versnellen.
Stress kan emotioneel eten veroorzaken en het moeilijker maken om andere verlangens naar ongezond voedsel te weerstaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat stress ook verband houdt met gewichtstoename.
Van acute stress is aangetoond dat het drie verschillende soorten haarverlies en vroegtijdige veroudering veroorzaakt
Hoe ga je om met stress?
Je kunt leren hoe je effectief met stress omgaat en jezelf een beter persoon maakt.
Voed je geest elke dag iets goeds. Zo doe ik een paar keer week einde van de dag een goed boek lezen over persoonlijke ontwikkeling en begin ik de ochtend met een ritueel; 1) ademhaling oefeningen van Wim Hof, 2) Core training en stretching, 3) Koud afdouchen, 4) Groente & fruit smoothie. Datgeen je veel doet wordt een gewoonte.
Versterk je lichaam. Angst, stagnatie, woede, gevoelloosheid, verdriet: dit zijn allemaal emotionele toestanden die van invloed zijn op het fysieke welzijn, en je moet klaar zijn om deze emoties aan te pakken en te overwinnen. De wetenschap heeft ons laten zien dat wanneer je deelneemt aan fysieke activiteiten, je je lichaamschemie activeert en je lichaam en geest verenigt, zodat ze effectief kunnen samenwerken.
Zoek een missie die groter is dan jijzelf. Als je het voor jezelf doet, dan zall je zien dat je eerder stopt bij een tegenslag. We hebben er allemaal baat bij om naar iets groters te streven, iets dat meer is dan onze pijn of zelfs onze vreugde. Raak geïnspireerd door deel uit te maken van iets groots. Mensen doen nu eenmaal meer voor de mensen waar ze omgeven als voor zichzelf.
Zoek een rolmodel. Wil je bijvoorbeeld meer energie? Zoek en praat met mensen die volop energie genieten, welke methodes gebruiken ze, leer van ze en pas het zelf toe.