fbpx
Logo - Bryan Seton

De 6 basisbehoeftes van mensen

Table of Contents

De 6 behoeftes van een mens

Waarom doen mensen de dingen die ze doen (bewust & onbewust)? Hoe kan het dat de een z’n leven opgeeft om een ander te redden (brandweer) en de ander om andere mensen juist te doden (terrorist)?

Het heeft allemaal te maken met de behoeftes die jij belangrijk vindt.

Jouw behoeftes zijn de basis voor zo’n beetje iedere keuze de je tot nu toe hebt gemaakt in je leven; (voorbeeld) je businesspartner, je levenspartner, waarom je er een jaartje tussenuit wilde, mogelijk waarom je nog steeds dat werkt doet wat je eigenlijk niet leuk vindt. 

Een fijn gevoel komt omdat je behoeftes in lijn staan met wat jij wilt.

Tegenovergesteld hiervan: als jij jezelf niet kunt voorzien in je behoeftes dan heb je een zwaar en ongelukkig leven. Dus zullen mensen er bijna alles aan doen om zijn of haar behoeftes te krijgen. Ik zal een duidelijker voorbeeld geven op het gebied van relaties in een andere blog. 

Je krijgt in het leven wat je ervan tolereert

Nu heeft iedereen deze 6 behoeftes nodig voor een voldaan en fijn gevoel, maar 2 behoeftes steken er met kop en schouders bovenuit. Welke 2 zijn dat voor jou?

(Mocht je het moeilijk vinden om een keuze te maken dan kan je jezelf afvragen om te kijken door de ogen van je beste vrienden; hoe ze jou zien, welke zij zouden kiezen).

1. Zekerheid: We hebben de zekerheid nodig om geen pijn te krijgen maar wel plezier. Een comfortabel leven is belangrijker dan een uitdagend leven. Je weet waar je aan toe bent. Een control freak kan je noemen als iemand die als behoefte ‘zekerheid’ opzoekt. 

Voorbeeld: Controle krijgen over dingen die voor jouw gevoel comfort geven in je leven. Je zit al lange tijd in een niet goede relatie, maar je ‘durft’ er niet uit te stappen omdat je niet weet wat er staat te gebeuren. Je bent ‘bang’ voor het alleen zijn, etc.  

2. Variatie/ challenge/ uitdaging: Alleen zekerheid is saai, dus de uitdaging voor het onwetende, de variatie om het leven uitdagender te maken. Je bent constant op zoek naar een uitdaging. 

Voorbeeld: Je hebt het naar je zin op werk, maar wil een nieuwe uitdaging. Je kiest een onzekere richting

 

uitdaging berg beklimmer

 

3. Schouderklopje/speciaal willen zijn/ je uniek willen voelen: Nodig zijn, belangrijk willen voelen. Nou vindt iedereen het leuk om een compliment te krijgen, maar deze behoefte uit zich vaak door bewuster en vaker complimentjes te willen opzoeken. 

Voorbeeld: Graag in de belangstelling willen staan.

4. Liefde & Connectie: Een sterk gevoel om met iemand of iets samen te willen zijn. Connected zijn is belangrijk voor je. Liefde gaat wat dieper, mensen die wat oppervlakkig zijn, die beschermen vaak hun ‘liefde’, waardoor ze een muurtje hebben. 

Voorbeeld: Geliefd willen voelen (ouders/kids/ relatie) en connectie met dierbaren. 

 

verliefd koppel

5. Groei & Ontwikkeling: Als een plant niet groeit gaat deze dood. Dit gevoel kunnen wij ook ervaren als je geen vorderingen maakt bijvoorbeeld in je werk/ relatie/ jezelf. Groei noem ik ook wel de grootste motivator die er bestaat. 

Voorbeeld: Persoonlijke ontwikkeling d.m.v. een cursus die je volgt.  

6. Geven & Delen: Eerst de ander en dan jezelf, je geeft je tijd/ energie/ geld eerder aan je omgeving waar je om je geeft en dan pas kom jij aan de beurt. Veel mensen zien het als pleasen en dat kan negatief klinken, maar het is juist heel mooie behoefte, omdat het altijd heel makkelijk is om te geven en delen. Het gevaar is dat er bij mensen (voornamelijk vrouwen) geen grens is, waardoor ze zichzelf verliezen.  

Voorbeeld: Een hond, deze geeft onvoorwaardelijk en hoeft er niets voor terug.

unlimited love from dog

 Als je eenmaal weet wat je 2 basisbehoeftes zijn dan zul je zien dat je vanaf dat moment al bewuster gaat leven. Bewuster leven betekent dat je erbij stil staat en misschien dat je weet ‘aha, daarom maak ik deze keuze’. 

Is het te veranderen? JAZEKER

KAN JE RADEN WAT MIJN 2 BEHOEFTES ZIJN?

John Travolta & Jt Foxx

Helaas een suffe foto, maar van deze 2 mensen heb ik weer zoveel geleerd. De linker is voor iedereen bekend en de rechter niet. JT Foxx is de #1 Wealth Coach ter wereld. 

 

Mijn grootste behoefte kan je halen uit bovenstaande foto: GROEI & ONTWIKKELING. En dit terwijl ik nooit een goede leerling in de klas was (had er geen zin in), heb ik een keiharde drive om te leren wat ik interessant vind. En het grappige is dat regelmatig te horen krijg, ‘intelligente jongen’. 

Als je iedere week gemiddeld 10 uur bezig bent met ontwikkeling & groei dan ga je logischerwijs dingen sneller/ beter en scherper zien.

Aan de andere kant begrijpen veel mensen in mijn omgeving niet waarom ik jaarlijks veel geld uit geef aan opleidingen/ cursussen. 

En dat is op zich het mooie als je begrijpt wat iemands zijn behoeftes zijn. 

Stel dat je een topper van een medewerker hebt, echt een klasse A niveau. Iemand die bepalend is binnen jouw bedrijf. Je weet dit en geeft hem/ haar daarom meer salaris. Stel dat zijn/haar grootste behoefte groei is maar heeft nauwelijks iets geleerd de afgelopen periode. Dan zal hij/zij het niet naar z’n zin hebben en mogelijk uit het bedrijf vertrekken. (Op zoek naar groei).

Mijn 2e behoefte is ‘Variatie’. Ik wil veel kunnen wisselen/ schakelen. En daarom heb ik meerdere bedrijven waar ik mijn variatie kan toepassen. 

Zoals eerder gezegd, als jouw behoeftes worden ingevuld volgens jouw regels dan ben je een heel gelukkig persoon. 

Gerelateerde Posts

Business Coaching, Carrière & Business, Lifestyle
Business Coaching, Carrière & Business